Vi som jobbar här

samir-beskuren

Samir Arabi-Eter, projektledare

E-post: Samir@spelenshus.se

Samir arbetar som projektledare för Spelens hus på 25% med särskilt ansvar för extern verksamhet. Samir arbetar även som föreningskonsulent för Sverok.

Kontakta Samir när:

  • Du vill starta en Sverokförening eller har frågor om Sveroks och kommunens stöd och bidrag
  • Du vill tipsa om projektmedel att söka.
  • Du har frågor om #MeH,  “Museum of eSport History
Intervju med Samir

samir-arabi-eter

En pratstund med projektledaren

Samir Arabi-Eter har varit intresserad av spel så länge han kan minnas. Med ett heltidsjobb som växlar mellan två ytterst spelrelaterade yrkesroller så trivs han som fisken i vattnet.

Samir är en av de gamla rävarna inom Spelens hus-projektet. När idén till mötesplatsen föddes så var han ordförande för MEGA, en förening inriktad på digitala spel.

– MEGA började driva projektet tillsammans med initiativtagaren Jonas Hrimfei och på det viset blev jag involverad.

Till en början var engagemanget ideellt. I början av oktober 2014 fick Samir anställning som regional föreningskonsulent på Sverok, Sveriges största ungdomsförbund med målet att samla, utveckla och sprida spelhobbyn. Förbundet hyrde i sin tur ut Samir som deltidsprojektledare till Spelens hus.

 

Får draghjälp av varandras framgångar

Som föreningskonsulent för Sverok arbetar Samir med värvning av nya föreningar och medlemmar, utveckling av befintliga föreningar och samordning av de aktiviteter som arrangeras i Skåne. Anställningen på Spelens hus handlar mycket om att utveckla verksamheten och hitta nya finansiärer.

– En vanlig arbetsdag blir det många telefonsamtal, mail och möten. Jag visionerar inför framtiden, hittar nya samarbetspartners, har kontakt med styrelsen och är arbetsledare för fem personer. En viss del av arbetstiden går även åt till att leta efter mina nycklar som ständigt försvinner (Samir skrattar).

De båda yrkesrollerna går in i varandra och det är inte särskilt märkligt. För Sverok ger det givetvis positiva effekter med en mötesplats för spelintresserade i Sveriges tredje största stad. På samma sätt gagnas Spelens hus när det allmänna intresset för spelhobbyn växer. Går det bra för Sverok så gynnar det alltså Spelens hus, och vice versa.

 

Bra för såväl spelhobbyn som individen

Samir tycker att Spelens hus inneburit ett stort steg framåt för spelkulturen i Malmö.

– Spelens hus ger oss mycket frihet och möjligheter att genomföra stora projekt. När vi är samlade kan vi också påverka Malmö Stad – på så vis får vi chansen att ytterligare lyfta spelkulturen i Skåne.

Enligt Samir bidrar Spelens hus till att göra skillnad också om man går ner till individnivå.

– Det allra bästa med Spelens hus är att det är en fysisk mötesplats. Man kan träffa andra även om man spelar onlinespel. Det är fantastiskt att se hur medlemmar som varit här ett tag har vuxit som människor.

 

Vill nå fler minoritetsgrupper

Att fortsätta utveckla Spelens hus är en självklarhet för Samir. Han poängterar vikten av att stora förändringar förankras hos medlemmarna.

– Jag vill att vi ska kunna vara kvar även på lång sikt, och då är det viktigt att medlemmarna är med på tåget. Det är föreningarna och alla eldsjälar som skapar Spelens hus.

Samir berättar att Spelens hus vill nå fler minoritetsgrupper.

– På sikt vill jag inte bara att vi ska nå minoritetsgrupper, utan även att personerna axlar ledande roller. I höst startar Malmö e-sportcenter som är ett integrationsprojekt finansierat av MCUF. Vi kollar på olika sätt att få in projektpengar så att vi kan göra fler liknande satsningar.

Samirs spelintresse
  • Är en allätare när det kommer till spel. Zelda, Magic : The Gathering, Overwatch och Hearthstone är några favoriter.
  • Ägnar mellan fem och fyrtio timmar i veckan åt spelande. När intervjun ägde rum hade Samir spelat 19 timmar Overwatch under de senaste sju dagarna.
  • Älskar känslan av att slåss mot manabeast i Secret of Mana.
  • Har tävlat i fightingspel och kvalat in till SM i Tekken två gånger.

kim-spelens-hus

Kim Palm, aktivitetsledare

Här kan du läsa en intervju med Kim

kim-palm

En mångsysslare med marknadsföringsintresse

När man frågar Kim Palm om hans yrkestitel så funderar han en stund på svaret. – Jag vet inte riktigt vad man ska kalla mig. Jag gör verkligen allt möjligt. Allt-i-allo eller vaktmästare kanske?

Kim fick praktik på Spelens hus vid årsskiftet och är anställd sedan fyra månader tillbaka. Hans dagar på arbetet ser väldigt olika ut:

– Jag brukar rycka in och göra det som behövs. En stor del av arbetet består i att göra i ordning, organisera och förbättra saker. Jag tar hand om lokalen, ser till så att saker fungerar som de ska och berättar om Spelens hus för nya besökare. När det ordnas konvent så gör jag allt från att sätta upp bord till att svara på deltagarnas frågor.

Praktik ledde till Magic

Kim är spelentusiast själv och gillar bland annat Warhammer 40,000 och Silent Hill. Den absoluta favoriten är dock Magic : The Gathering. Yrkeslivet ledde till att Kim blev Magic-frälst.

För två år sedan praktiserade han på Playoteket och lärde sig mycket om en uppsjö olika spel. Kim hade testat Magic förut, men det var praktikperioden som ledde till att han fastnade.

– Magic har ett bra djup och man får tänka mycket när man spelar det. Det finns väldigt många olika spelstilar att välja på. Jag tycker också om att Magic fortsätter utvecklas hela tiden. Ju mer man lär sig om Magic, desto roligare blir det.

Kim brukar inte delta i turneringar och evenemang i andra delar av landet, men är en trogen gäst på Spelens hus Magic-kvällar.

– Jag blev pappa i år så har inte så mycket tid för att resa runt, men det är väldigt roligt att spela. Man väljer själv vilken nivå man vill lägga spelandet på, och det är skönt.

Nyfikenhet i närområdet

Att ha Spelens hus som arbetsplats är något som passar Kim perfekt.

– Jag tycker om att jobba på ett ställe där man sysslar med spel. På det sättet får jag chansen att sprida mitt spelintresse till andra. Att vara med på olika konvent och prata om spel är nog det jag tycker är allra roligast.

Just marknadsföringsbiten är något som Kim vill vara med och utveckla, i synnerhet när det gäller befolkningen i närområdet. Under hans jobbdagar är det ganska vanligt att personer knackar på och vill veta mer om Spelens hus. Kim tror att det finns många fler som går förbi och inte vågar komma in.

– Man får väldigt gärna hälsa på och ställa frågor när jag är på plats – det borde vi vara tydliga med.

Jag tror också vi skulle tjäna på att göra mer reklam i närområdet och ha fler Öppet hus-dagar. Det skulle vara roligt att nå ut till fler personer, även sådana som inte spelat så mycket.

En lokal med potential

Verksamhetens bredd och fokuset på jämställdhet är det bästa med Spelens hus enligt Kims åsikt. Han gillar tanken kring att det ska finnas något för alla och att alla ska känna sig välkomna. Även själva lokalen får ett positivt betyg av honom.

– När WMCQ (World Magic Cup Qualifiers) ordnades på Spelens hus så fick lokalen mycket beröm av deltagarna. De här personerna är vana vid att tävla på många ställen och har rest runt mycket. Deras positiva respons visar att vår lokal har potential, även om det fortfarande finns en hel del att förbättra.

Att alla som kommer i kontakt med Spelens hus får en positiv upplevelse den bästa reklamen man kan få, tycker Kim.

– Marknadsföringsarbetet kan man aldrig sluta med. Det är viktigt att vi fortsätter utvecklas och får nya eldsjälar. Ju fler som har bra minnen av Spelens hus, desto lättare blir det att locka personer till Malmös spelhobby.